Friday, June 17, 2016

Mi vár reátok, magyar feltalálók?

Egyperces novellák

1.
Klieglnek, a nagy gépésznek, új találmánya van. Nevezetes, nagyszerű találmány! Tennap mutatta meg a Körben. Egy véghetetlenül tökéletesített vaspálya, melyen hegynek-völgynek utazhatni, s elkészítése csak felébe kerülne, mint a mostani vaspályáké, s így az utazási költség is a mostaninak csak fele lenne. A Magyarországon keresztül-kasul kijelölt vasutak, ha elkészülnek, körülbelül 160.000.000 pengőbe fognak kerülni, Kliegl szerint mindezt 80.000.000 pengőből ki lehetne állítani. Milyen nyereség!
Kliegl a közlekedési miniszterhez ment új találmányával. A közlekedési miniszter Szécsenyi István!
Ezt tudni elég, hogy az eredményt is tudjuk. Szécsenyi olyan ember, aki a fogpiszkálókat is Angliából hozatja magának, élvén azon szent meggyőződésében, hogy magyar ember hatökör az effélékhez. Meg se nézte Kliegl gépeit, hanem küldte őt találmányával egyetemben nem tudom kihez és kihez. No de nagy emberek ilyen kis gyöngeségein ne akadjunk fönn. Nem Szécsenyi itt a hibás, hanem Kliegl uram maga, miért volt olyan együgyű, hogy Magyarországot válassza születése helyéül? Ha valahol Boroughbridge-ben született volna, s a neve valami Percy Byssne Krokszenbrokszen volna, akkor minjárt máskép fogadta volna Szécsenyi.
(Petőfi Sándor Összes prózai művei és levelezése)

2.
A feltaláló Gellért Károly, akinek neve mellett a szabadalmon ez áll: „lakatosmester” – helyzeténél fogva meglehetősen reménytelenül vitatkozott az ország egyik legtekintélyesebb nagyvállalatának vezetőivel. A Miskolci Nehézipari Műszaki 167Egyetem azonban fölkarolta a találmányt, foglalkozott a sokszögmegmunkálás kutatásával, és a Gellért-féle sokszög-eszterga egyetemi tananyag lett. A gép sorozatgyártására azonban senki sem vállalkozott. Illetve ezt megelőzően, a miskolci Mezőgazdasági Gépjavító Vállalat hajlandónak mutatkozott rá, de felszólították, hogy hagyjon fel szándékával.
Nincs tovább.
(Új Tükör, 1976)

3.
Los Alamos (U. S. A.)
– Uraim, most magukra hagyom önöket – búcsúzott el Einstein Szilárd Leótól, Neumann Jánostól, Wigner Jenőtől és Teller Edétől. – A többit beszéljék meg magyarul.
(Anekdota)

No comments: