Monday, June 22, 2015

Amikor Hitler nekiment Sztálinnak – a Barbarossa hadművelet titkai - HOZZÁSZÓLÁSOK 1

  • beretva
    Nukleáris fegyverek bevetése nélkül ma sem lenne sokkal különb vége egy USA -orosz összecsapásnak, mint a francia-orosz, meg a német-orosz volt. Viszont mi megint megszívhatjuk, akkor a német, most az amcsi miatt kerülhetünk velük szembe és azt tudjuk, hogy mit várhatunk......., ha meg bedobják a nukleárisat, akkor mi már órák alatt nem is leszünk, mert az Amcsik innen Közép-Európából és nem az USA-ból harcolnak az orosszal, az ide teríti a nukleáris csapásait. Az a cikk arra jó, hogy azt kívánjam, menjenek az amcsik a francba haza és szórakozzanak egymással a Csendes-óceán és ne Európa felett!
    (0)VÁLASZOLOK
  • Goodfriend
    "Amikor Hitler nekiment Sztálinnak – a Barbarossa hadművelet titkai" - "Amikor Orbán nekiment az Európai Uniónak - a Diktatúra hadművelet titkai"
    (2)VÁLASZOLOK
  • dr.tudor
    Az is barom aki nem tud térképet olvasni.Ha beléptél a SU területére az még nem oroszország...neeeemmm..barétom az még vagy 1800km-rel odébb van mert még csak az ütközőállamokba értél! Aki ezt elfelejti az így jár.Napoleon a marha,menthető mert akkoriban a térképek még nem voltak elég pecizek és nagy barna foltok voltak rajtuk,nade ez az osztrák mázolópalánta?Jahhh és ez még semmi...ha kínába akarsz jutni nem elég csak mongoliáig jutni vagy a keleti partvidéken 1000km-t befele menni,az még csak az ország déli karélya..jajaja....ezek kontinensek!
    (1)VÁLASZOLOK
  • belaabyrka
    Ha a németek Moszkvát elfoglalták volna, akkor ugyan mi lett volna?
    Ami Hitlernek nem sikerült, az előtte háromszor is megtörtént.
    Az 1230-as években a mongolok, az 1600-as évek elején a lengyelek, majd 1812-ben a franciák is elfoglalták az orosz fővárost, mégsem mentek semmire vele, viszonylag gyorsan kipicsázták onnan őket az oroszok.
    Hitler sem járt volna jobban, de neki nem is sikerült soha elfoglalnia Moszkvát.
    (0)VÁLASZOLOK
  • álmos896
    Remélem senki nem vágyik háborúra?
    Nekem elég volt, amit meséltek, akik átélték.
    (2)VÁLASZOLOK
  • Kidolgoztam a belem
    ---- Akik főleg a 70-es-80-as években kamionoztak és voltak a Szovjetunióban--Moszkvában-Leningrádban és persze máshol is,azok tudják,hogy milyen a tél,a mínusz 30-40-fok és,hogy milyen hamar változik az időjárás !---Jó,hogy Hitler ennyire hülye volt és fingja sem volt a harcászathoz,de a " Szovjetek " is nagy áldozatot hoztak a többmilliós veszteséggel,akik nem harcoltak,mert féltek,megszöktek volna,stb.,azokat kivégezték,voltak elegen szerencsére,nagy győzelmet arattak és hála minket is ezzel megmentettek Hitlertől,aki sunyin azt mondta,hogy....." HA VÉGE A HÁBORÚNAK,ELINTÉZZÜK ŐKET IS ".......mármint minket magyarokat,mert utált és megvetett minket is..........!--Ez az igazság és hála,hogy nem így történt és ennek szellemében lehet szidni a NYUGATI SZÖVETSÉGESEK ÁLTAL JÓVÁHAGYOTT SZOVJET MEGSZÁLLÁST / felszabadítást.../ !!!!!!! ----
    (0)VÁLASZOLOK
  • andzsin73
    A precíz német fegyverek besültek, a több centi holtjátékkal is rendelkező orosz fegyverek meg vígan bírták a 40 fokot és a -30-at is. Ennyi volt a titok. Azoknak akik egy kalap alá veszik a nácikat és az oroszokat csak halkan üzenem, hogy minket magyarokat (a szlovákokkal és a többi szolganéppel egyetemben) Hitler az Urál bányáiba szánt, tehát nem irogatna itt senki fészbúk bejegyzést, hanem apáink és nagyapáink már rég meghaltak volna a bányákban, mára kb. pár százezer magyar maradt volna....de lehet, hogy ennyi se.
    (0)VÁLASZOLOK
    • Jobbik
      @andzsin73
      A nácik a zsidókat és a szlávokat irtották, az oroszok a gazdag és jobboldali orosz és zsidó középosztályt, egyéb szláv népeket és a világ összes többi népét. Legyen szíves a kommunista bűnök relativizálását befejezni, mert felháborító a két rendszer megkülönböztetése faji és osztály alapon, mert ugyanaz volt! Sztálin több százezer magyart zárt uráli és egyéb bányákba, Ön szerint ezek nem történtek meg?
      (0)VÁLASZOLOK
      • Dr.Pizza
        @Jobbik
        " Sztálin több százezer magyart zárt uráli és egyéb bányákba," talán nem kellett volva a Don partjánál védeni a magyar gyepüt. Vagy teccettek volna megnyerni a háborút.
        (0)VÁLASZOLOK
  • nyugi nncs gáz
    meg kellene tanulni:
    1. aki neki megy a világnak az veszít 100%, I. vh, II. vh
    2. Azt a csatát kell megvívni amit mi magunk megtudunk vívni.Mohács 150 év török, aztán osztrák, nem mindegy, hogy egy birodalom bukását, vagy kettőét kell kivárni, és ha ki is egyezünk akkor vele bukunk.
    III. vh , jótanács: csak akkor támadnak és nem is minket amikor nem lesz itt védelem, a mai fegyverek mellett a védelem rosszabb mint a támadás, mert ha itt védi meg magát a nyugat mind felégünk inkább vigyenek mindent amit akarnak annyit nem ér az egész, hogy kipusztuljunk.
    Aki nekimegy a világnak az gyorsan veszít, főleg, hogy Kínának falatozni kell mert fulladozik a füsttől.
    Nagyon megy a nyugatellenes propaganda Oroszországban, de akkor is a nyugat a kisebbik rossz az oroszoknak és nekünk is Oroszország a kisebbik rossz. Egy háború esetén Kína a világ ura lenne, az eltaposott európai országokat lerohannák az iszlamisták, próbálom előrevetíteni, hogy van rosszabb is mint a II.vh éspedig a III. vh
    (0)VÁLASZOLOK
  • hard yakka
    Látható itt a képen, ahogy az asszonyok ássák az akadályokat Moszkva előtt, tehát 1941-ben. Nekik már megérkezett a totális háború. Ekkor a német asszonyok még csak a körmüket reszelték.
    A német totális háborút még csak bejelentő beszéd is jóval odébb volt: 1943. február 18-án.
    (0)VÁLASZOLOK
  • papamaci1
    "Az orosz medve feltápászkodott....."
    Kérem szépen-ez a lényeg. Az orosz medve már csak ilyen. A tatárok, Napoleon, Hitler...az orosz medve fel szokott tápászkodni. EZT kellene MEGÉRTENI Európának és az USA- nak.
    Talán csaj a kínai Sárkány képes legyőzni-de az a vég lenne mindenkinek...
    (2)VÁLASZOLOK
  • Drago Brutuc
    Kedves Origo! Az ellen mit tudtok tenni, hogy valaki egy történelemről szóló vitában ne másokat minősítsen, személyeskedjen? Érvek helyett? Nem vagyok mimóza, de ami itt megy, az kritikán aluli. Sajnálom, mert a kommentelők 80% képes pro és kontra szalonképes véleményt megfogalmazni, de néhány ..... ámokfutása mindent lehúz.
    (0)VÁLASZOLOK
    • P.G.Hammer
      @Drago Brutuc
      Kedves Drago,
      Gondolom ez ellen az Origo, illetve semmilyen más személy vagy szervezet tenni nem tud, mert amire Ön hivatkozik az egyszerűen csak butaság. Vonatkoztasson el, és sírjon avagy nevessen habitusa szerint
      (0)VÁLASZOLOK
  • Szeparepa18
    Két sátán állt egymással szemben. Nekünk teljesen mindegy volt ki győz.. így is úgyis nagyon nagy fekába kerültünk volna.... ha nácik győztek volna, akkor meg nem bolsevik, hanem kitudja meddig tartó náci terrodiktatúrában senyvedhettünk-retteghettünk volna; ami azért durvább, mert nyílt erőszak, és népírtás alapjellemzője (a bolsik legalább nem nyíltan csinálták, és faji alapon nem tömeggyilkoltak, ez is valami), a bolsevik diktatúrával kb hasonló helyzetbe kerültünk, az előbb említett enyhébbség mellett még azzal is, hogy teljesen nem szállták meg (míg a nácik lényegesen jobban rátelepedtek a megszállt országokra), nem lepték el a ruszkik az országot, hanem miután kifosztották, megerőszakoltak minden vonzó nyílást legyen az ember állat vagy bármi egyéb, hazatakarodtak és csak egy vezető elitet, helytartókat, meg arányos létszámú profi hadtesteket hagytak itt biztosítani), öröm az ürömben ugyebár, hogy csak kb 10 évig tartott, mivel egyfelől meghalt Sztálin, másfelől fel is lázadtunk és utána Kádár kor már enyhébb és egyre enyhülő lett (a legvidámabb barakk ugyebár)... azonban az nem lett volna rossz, és egyébként a nyugati erők azért is nem avatkoztak be, ha előbb Hitler legyőzi Sztálint (és volt is nagy esélye rá amúgy, ha nem őrül bele az egészbe, bár eleve őrült volt mondjuk, szóval nem őrül bele méginkább), majd a meggyengült Hitlert, meg legyőzték volna a Szövetségeket, és két legyet egy csapásra, mind a náci, mind a bolsevik terrort felszámolták volna (nyilvánvaló hogy ez volt a ki nem mondott terv), azonban nem jött be... Már sok értelme nincs álmodozni, de ha bejött volna, akkor ma nem egy fejlett euroatlanti jóléti civilizációról beszélnénk, ami USA és EU ugyebár leginkább, hanem Eurazsio-atlanti-ról... persze ki tudja hogy alakult volna akkor, talán akkor meg idővel fellép egy brit vagy francia, esetleg USA, világuralmi törekvésű diktátor... és az terrorizálja, majd borítja ismét lángba a világot... hajlam is, igény is volt és van is rá sajnos... lásd szeretett kedves vezérünket fogyatékos zsebdiktátorunkat...
    (0)VÁLASZOLOK
  • Dr.Pizza
    A kommenteket olvasva egyre inkább úgy érzem, van egy alternatív valóság, ahol a grál-lovag Hitler (a magyar nép nagy barátja) a nyugati civilizáció megmentőjeként legyőzte a bolsevik sátánt. Harcát a hozzá önként és lelkesedésből csatlakozott lengyelek, franciák, hollandok, belgák, dánok, norvégok, csehek, lengyelek, görögök, jugoszlávok üdvrivalgása kísérte...
    (0)VÁLASZOLOK
    • John Doeeeeee
      @Dr.Pizza
      A dicsőséges Sztálin elvtárs visszaverte a fasiszta hordát, és felszabadította európát. Milyen jó lett volna, ha kapitalista fenevadat is legyűri időben és egész európát elfoglalja. Azonban sajnos nem sikerült neki, de odacsapott a gonosz fasisztáknak. Megbüntette a magyar népet mert a Hitler utolsó csahos kutyájaként állt a fasiszták mellé. Ha még ma is a bolsevik rendszer lenne, nem lenne éhező, minden gyerek szájában lenne kenyér. Ne feledjétek elvtársaim. A sötétben mindig ott bujkál a fasiszta veszedelem. Az a gyanús, ami nem gyanús!
      (0)VÁLASZOLOK
  • Minorkavidor
    A 2. választási lehetőség a nagyorosz nacionalizmus antikommunizmusát kihasználni.
    Egyiket sem tették. Ennek ellenére kb. 1 millió volt szovjet állampolgár harcolt az oldalukon.
    (0)VÁLASZOLOK
  • hirsch_
    "A hadművelet első hónapjaiban több mint 3 millió, 1941 végéig 3,8 millió szovjet katona esett német hadifogságba. Ennyi hadifogoly ellátására a németek nem voltak, és nem is lehettek felkészülve, hiszen a saját ellátásuk is gondokat okozott. Az orosz hadifoglyok alig egyharmada érte meg a háború végét. Családjuk sem járt jobban: Sztálin a fogságba esett katonákat árulókként kezelte, és családjukon állt bosszút.
    Másfelől az orosz alakulatok parancsba kapták, nem lehet hadifoglyokat ejteni, az ellenséget meg kell semmisíteni."
    (0)VÁLASZOLOK
  • Minorkavidor
    Van néminemű hiba a cikkben:
    1: Nem 162 hadosztállyal támadtak a nácik, hanem csak 153-mal: 120 gyalogos, 19 páncélos és 14 gépesített. A 3,5 millió fő a szövetségesekkel (román, finn) együtt értendő, a páncélos állomány szintén. Maga a német haderő 3 millió főt számlált. A német hadosztályokból 120 volt gyalogos, a többi páncélos és gépesített. A gyalogos hadosztályok menetsebessége megegyezett a Grande Armee-val.
    2: A bálkáni kitérő 2 okból nem játszhatott szerepet a német kudarcban:
    a: a németek ekkor 207 hadosztállyal és 3 dandárral rendelkeztek, a Balkánon 20 hadosztályt vetettek be, azaz a 153-ból nem kellett volna elvonniuk.
    b: Ennél fontosabb volt az időjárás. Ugyanis 2 raszputyica van egy évben. Az ismertebb őszi és a kevésbé ismert tavaszi. Az elhúzódó tavaszi esőzések miatt a repülőterek megépítése és elhúzódott.
    3: Az augusztus 15- megállj parancs hadászati szempontból indokolható volt: 750.000 fő szovjet katona állt Kijev alatt, ekkora haderőt nem lehet figyelmen kívül hagyni. A nácik számára a fő gond, hogy a Moszkva és Kijev elleni egyidejű támadásra nem volt elegendő erejük. Legalább még félmillió katona hiányzott. Az persze más kérdés, hogy a háborút túlélő tábornokok Guderiannal és Mannsteinnel az élen az ekkor már halott Hitlerrel kenték a dolgot.Ezen kívül a hadjárat teljes időszakára félmillió fős veszteséggel számoltak, de augusztus 31-ig az Ostheer vesztesége elérte a 410.000 főt pótlásként csak 217.000 fő érkezett, a bevethető harckocsik száma ugyanekkor 1478 db.
    4: A Wermacht nem jutott a Grande Armee sorsára, nagy veszteségeket szenvedett, de a keleti arcvonal egyben maradt. A szovjetek decemberben jól kezdtek Moszkva alatt, a németeket vissza is szorították, de a támadásuk 42. januárjától elakadt, a véres, de eredménytelen rohamoknak csak a tavaszi raszputyica beköszöntekor vetett végett Sztálin. Sokat akart, a decemberi sikereket túlértékelve már az egész Közép Hadseregcsoport elpusztítására törekedett, mely reményei szerint utat nyithatott volna egy általános ellentámadásnak, amely a német csapatok teljes kiűzéséhez vezetett volna.
    Más:
    Szuvorov elmélete érdekes, de nem állja meg a helyét. Mégpedig azért mert az 1939/40. évi szovjet-finn háborúban kiderült, hogy mennyit ér a Sztálin által lefejezett Vörös Hadsereg. A hiányosságokra ők is rájöttek és gőzerővel dolgoztak azok megszüntetésén, persze a végső okot,- érthető okból- soha nem nevezték meg. Mivel a német támadáskor még csak 1 év telt el a finn háború óta, nem végezhettek. Természetesen az igaz, hogy nem számoltak azzal, hogy a meg nem támadási szerződés megéri a 10. szülinapját, támadófellépést is terveztek, de az biztos, hogy nem 1941-re, sőt 42-re sem. A legkorábbi időpont 1943.
    Ami a faji háborút illeti azt nagyon elqurták. 2 választási lehetőségük is volt:
    a: vagy a kis népek nacionalizmusára és antikommunizmusára építenek. Mind a balti államokban, mind Ukrajnában alakult németbarát kormány, de a németek mindegyiket feloszlatták és tagjaikat lesitte
    (1)VÁLASZOLOK
  • öregdanca
    Lehet, ha Hitler nem támadja meg Szovjetuniót, Sztálin támadta volna meg a Német Birodalmat. Meg is voltak a tervek, de a felkészülés legkezdetén álltak, vagyis felkészületlenek voltak az oroszok.
    (0)VÁLASZOLOK
  • L.umniczer
    A cikk kiváló, de Elter Tamástól ezt már megszoktuk.
    Az utólagos elemezgetésnek sok értelme nincs, mert ettől a történelmi tények nem változnak - Németország vereséget szenvedett, Oroszország pedig a győztesek között parádézott.
    Egy látszik biztosnak: ebben a globális konfliktusban az dőlt el, hogy kiből lesz nagyhatalom, és kiből nem. Németországnak megvolt az esélye, de nem tudott vele élni. Nem is lesz világhatalom soha többé (valószínűleg nem is akar, de ez már más kérdés!).
    A háború során az oroszok hatalmas vesztességeket szenvedtek el, de azért volt számukra haszna is ennek a vérengzésnek. A hatalmas kényszer és a velük megosztott (USA, Britannia) és később zsákmányolt (német) nyugati technológiák révén nem egész ötven év alatt Oroszország egy elmaradott agrárországból ipari és tudományos nagyhatalommá vált. Ez a tény azt is bizonyítja, hogy haladásnak nem feltétele a demokrácia. Persze ez a hatalmas erőfeszítés odáig vezetett, hogy a rendszer végül összeomlott és generációk élete ment gallyra, de egy rövid időre a Szovjetunió meghatározó világhatalom lehetett.
    Természetesen USA járt a legjobban, mivel emberéletben vesztességei elenyészőek voltak ahhoz a tetemes anyagi haszonhoz képest, amit ezen a háborún nyert.
    Abból éltek egészen a nyolcvanas évekig.
    Most kell nagyon nekik egy újabb európai háború, mert üres a kassza...
    (0)VÁLASZOLOK
  • ladislavlo
    Nem tanultak Napoleontol!
    (0)VÁLASZOLOK
  • hard yakka
    John Mosier: Deathride, Hitler vs. Stalin: the Eastern Front, 1941-1945 című könyve Következtetések című fejezetében azt írja:
    A szovjetek katonai veszteségeit jelző 27 milliós számot, mint minimumot kell kezelni, ellentétben a németekre vonatkozó 2,416,784 –es számmal, amely tartalmazza az elesetteket és az eltűnteket is, valamint a hadifoglyok számát. Akik közülük végül visszatértek a Gulagból, azokkal ez a szám csökken, viszont a mérleg elkészítése érdekében növekszik a román, magyar, olasz, szlovák és finn katonahalottak számaival. (338. old)
    Ha most a tengelyhatalmak összes katonai veszteségét a keleti fronton 3 millióra kerekítjük föl, akkor kereken 9:1 az az arány, amivel nagyobb árat fizettetett a sztálini vezetés az alattvalóival a győzelemért, mint Hitler a vereségért.
    (1)VÁLASZOLOK
    • zombee84
      @hard yakka
      Sztálint nem nagyon érdekelte az emberélet, ez a háború előtt, alatt és után is nyilvánvaló volt. És nem kímélte a polgári lakosságot sem, ezt is elrontották a németek. Felszabadítóként tekintettek rájuk, erre elkezdték terrorizálni őket, nem csoda, hogy gerillacsapatok alakultak a hátuk mögött.
      (0)VÁLASZOLOK
      • hard yakka
        @zombee84
        Sztálin 1941. november 17-ei, 0428 számú parancsa.
        „A Legfelsőbb Főparancsnok megparancsolja:
        1. Minden település, amelyekben német csapatok tartózkodnak, a főarcvonaltól 40-60 km mélységben és az utaktól 20-30 kilométerre jobbra és balra rombolandók és felgyújtandók. A megadott rádiuszban a megsemmisítéshez a légierők bevonandók, a tüzérségi- és gránátvető tüzet szélesen alkalmazni, ugyanígy be kell vetni a felderítés különítményeit, a sífutókat és a partizán csoportokat, amelyek benzines palackokkal vannak felszerelve.
        A vadászkülönítmények túlnyomórészt a német hadseregtől zsákmányolt egyenruhákba legyenek öltöztetve, és így hajtsák végre a megsemmisítő akcióikat. Ez szítja a fasiszta megszállók elleni gyűlöletet, és megkönnyíti a fasiszták mögötti területeken a partizánok toborzását. Ügyelni kell arra, hogy túlélők maradjanak vissza, akik a németek rémtetteiről tudósítani tudnak.
        2. Ebből a célból minden ezredben 20-30 fős vadászkülönítményt kell létrehozni, abból a célból, hogy a robbantásokat és a gyújtogatásokat (lángba borításokat) a településeken végrehajtsák. A települések megsemmisítésére, ezen akciók végrehajtásához bátor embereket kell kiválasztani. Különösen azokat, akik az ellenség egyenruhájában a német vonalak mögött településeket semmisítenek meg, kitüntetésekre kell előterjeszteni. A lakosság körében elterjesztendő, hogy a falvakat és településeket a németek azért gyújtották fel, hogy a partizánokat büntessék.”
        Forrás: Szakály Sándor: Egy sztálini parancs – kommentár nélkül, Szivárvány magazin, Chicago, 1997/3.
        (1)VÁLASZOLOK
    • gyurica úr
      @hard yakka
      A 27 milliós k a t o n a i veszteség kicsit húzósnak tűnik.
      (0)VÁLASZOLOK
      • Guinness
        @gyurica úr
        A szovjetek kétségbeesésükben minden fegyverforgatásra alkalmas állampolgárt besoroztak, és pár napos/hetes gyorstalpaló után akár egy 14 évest is a frontra küldtek I. világháborús technikával, csak akadályozzák a németek előrenyomulását. Ha máshogy nem, akkor a holttestükkel, és a pszichológiai hatással, hogy gyerekeket kell a németeknek ölniük.
        Az a 27 millió egyáltalán nem sok ennek fényében.
        (0)VÁLASZOLOK
      • hard yakka
        @gyurica úr
        Első látásra igen. Egy adalék: Az 1921-23 közötti három évfolyamnak például csak 3%-a élte túl a háborút. Azok, akik a front közelébe se jutottak alkalmatlanság miatt.
        (0)VÁLASZOLOK
      • tumbokalandjai
        @Guinness
        a németek nem?
        (0)VÁLASZOLOK
      • hard yakka
        @gyurica úr
        Megerősíti Mosier becslését az orosz történész, Borisz Szokolov is, aki 26,3 és 26,9 millió közé teszi a katonai áldozatok számát. Visszaemlékezések szerint még maga Sztálin is, belső körben ugyan, de elismerte, hogy ’30 millió emberünk lett megölve, közöttük 20 millió volt orosz’.
        (Forrás: Vadim J. Birstein: SMERSH, Stalin’s Secret Weapon (Szmers, Sztálin titkos fegyvere), Biteback Publishing, 2011, 8.old.)
        (0)VÁLASZOLOK
  • Tibike.
    bárcsak a németek győztek volna
    ma nem lenne libsi picsogás
    (0)VÁLASZOLOK
    • Muszaj
      @Tibike.
      "Tibike.2015.06.22. 14:17:40
      bárcsak a németek győztek volna
      ma nem lenne libsi picsogás"
      És te idióta esetleg nem is lennél,ha a szüleidet gázkamrába viszik.
      (0)VÁLASZOLOK
    • Dr.Pizza
      @Tibike.
      Hitlernek jó esetben volt még két-három elviselhető éve, utána tehetetlen emeri ronccsá változott volna, vagy meghal. Rajta kívül egyetlen karizmatikus vezető sem volt. Az efféle birodalmak sorsa az egyetlen vezér halála után mindenképpen a szétesés. Lást Nagy Sándor, Attila, Napoleon, vagy akár Mao kommunizmusa. Tehát német győzelem után is lehetne napjainkban "libsi picsogás", tudod a német azért nem totálisan hülye, gyorsan észhez tért a háború után.
      (1)VÁLASZOLOK
    • ρя๏ţ๏$$ ๏β$€я˅€я
      @Tibike.
      te sem lennél, vagy sóbányában robotolnál, scheggfej!
      (0)VÁLASZOLOK
  • Így szép az élet
    Az orosz télben csődöt mondott az überprecíz német technológia. Ennyi történt, felesleges ideológiai agymenéseket belemagyarázni.
    (0)VÁLASZOLOK
    • zombee84
      @Így szép az élet
      A ruszki gépnek meg csak alámelegítettek lángszóróval, ha nem indult elsőre, megvan annak is az előnye, ha valami egyszerűbb lelkivilágú.
      Hitler viszont lehet, hogy jó szónok, de borzasztó stratéga. Sokat számított az a töketlenkedés, egy hónap ilyenkor mindent eldönthet.
      (0)VÁLASZOLOK
  • don_jü-an
    Ami Németországnak nem sikerült erőből a 2 világháborúval, azt elérte ésszel az EU-val: ma egyértelműen Európa vezető hatalma.
    Nemhiába: a németek nem a másikat hibáztatják, hanem szembenéznek vele, ennek köszönhetőentanultak és okultak a hibáikból.
    (0)VÁLASZOLOK
    • L.umniczer
      @don_jü-an
      Egyetértek. Hallgass és csináld a német hozzáállás, pofázz és vitázz a magyar. Európában az egyetlen ország, mely mert szembenézni a múltjával - Németország.
      Ezért van az, hogy Németországban természetesnek veszik a folyamatos fejlődést, mi meg még mindig csak beszélünk róla!
      (1)VÁLASZOLOK
  • hard yakka
    „Orjol eleste a valóság beköszöntét jelezte és egy bizonyos pánikét. Lavrentyíj Beríja, Sztálin állambiztonsági főnöke azonnal nekilátott a Moszkvában lévő magas rangú fogvatartottak meggyilkolásához. Közöttük a szerencsétlen légitábornok, Ricsakov meggyilkolásához, akit azért tartóztattak le, mert a Vörös Légierő valódi állapotáról beszámolt Sztálinnak 1940-ben.
    Néhány nappal később, amikor a német előrenyomulás folytatódott, Sztálin első alkalommal kezdett a háborúból való kilépésen gondolkodni. … Sztálin megbízta Beríját, hogy vizsgálja meg egy Németországgal kötendő különbéke lehetőségét, a kritikus helyzetre való tekintettel. Amikor Zsukov, aki tanúja volt e megbízásnak, a Középső Front parancsnokához Konyevhez utazott, megtudta, hogy minden Moszkvába vezető útvonal nyitva van. A Front hadseregei nem léteznek, a Front maga sem létezik és Konyev tartalékai körül vannak zárva.”
    Forrás: John Mosier: Deathride, Hitler vs. Stalin, the Eastern front, 1941-1945 (Halállovaglás), Simon & Schuster,2010, 155-56.old.
    (0)VÁLASZOLOK
  • Stephanos
    1, Ha az oroszok tamadtak volna akkor egy vedekezo haboruban konnyen tonkrevertek volna oket a nemetek
    2, Sztalin beket ajanlott titokban 1941 augusztusaban:lemond minden nem orosz(vagyis oengyel, ukran, belorusz,balti stb. teruletrol), de persze visszautasitottak
    3, A szovjetek kesleltetni akartak a nemeteket(ez foleg delen jott be, ami a koolaj miatt Moszkvanal joval fontosabb terulet volt)
    4, A tul nagy terulet miatt nem lehetett ugy negszallni, mint pl. Lengyelorszagot, igy az utanpotlas is kesett
    5, Sztalin(mint Hitler)katasztrofalis bakikat csinalt. Hruscsov szerint ha szakertokre bizza a dolgot, akkor mar 1943-ban bemasirozhattak volna Berlinbe.
    (0)VÁLASZOLOK
    • Stephanos
      @Stephanos
      Ui: Napoleon elfoglalta Moszkvat, es az oroszok meg felgyujtottak. De a deli koolaj megszerzese volt a legfontosabb, es Hitker nem volt hulye mikor erre koncentralt.
      A fronttól távoli Berlinben, a Wehrmacht főparancsnokságán a sorra befutó reggeli hírek izgalmában sürgő-forgó vezérkari tisztek közül talán senkinek sem jutott eszébe, hogy 
      majd 130 évvel korábban ugyanezen a napon támadta meg Oroszországot a "kis korzikai", Bonaparte Napóleon. 
      Úgy tűnik, Adolf Hitler nem volt babonás."
      Biztosan tudtak. Inkabb korrigalni akarta Napoleont.
      (0)VÁLASZOLOK
    • L.umniczer
      @Stephanos
      Ha? Ha a tehenek tudnának repülni az égből potyogna a madártej.
      (0)VÁLASZOLOK
  • nanob
    A németek támadták meg a zoroszokat?
    Ez csakis orosz hazugság lehet!!! LOL
    (0)VÁLASZOLOK
  • yihaa
    Zsukov jellemzően a Barbarossa kitörésekor a Romániával határos frontra volt osztva. Ő volt ugyanis a román olajmezők elleni tervezett támadás megbízott vezetője, ami ugyebár elmaradt :)
    (0)VÁLASZOLOK
  • yihaa
    http://moly.hu/konyvek/szabo-peter-szamveber-norbert-a-keleti-hadszinter-es-magyarorszag-1941-1943
    Akit érdekel a szovjet támadási terv, elolvashatja pl. itt. A könyvek szerző fogalmazzunk úgy, hogy itthon is elismert kutatók a témában. :)
    (1)VÁLASZOLOK
  • estepepe87
    Mekkora rohadék volt ez a Hitler.. Pont mint Sztálin. Tragikomikus, hogy mindig az ilyen p*csfejek kerülnek olyan pozícióba, hogy százmilliók életéről és haláláról dönthetnek.
    (0)VÁLASZOLOK
  • minden név foglalt?
    Az orosz magasabbegységeknek sem volt rádiójuk 41-ben. A postai légvezetéken tartották az összeköttetést, amíg a német támadó ék le nem vagdosta a drótokat.
    (1)VÁLASZOLOK
  • minden név foglalt?
    Hitler olyan biztosra vette Moszkva elfoglalását, hogy a győzelmi emlékműhöz szükséges márványt előre küldte vasúton.
    Most is megtekinthető, a Gorkij (Tverszkaja?) utcában a városi tanács épülete lett vele beborítva. A bevonulást tv-n közvetítette volna, vitték magukkal a kábeleket, és az erősítőket.
    (4)VÁLASZOLOK
  • Jimmi
    Jo kis cikk ")
    (0)VÁLASZOLOK
  • Mátyáss a Ludas
    A nagy győztes az téltábornok volt ismét, ugyanúgy mint Napóleon és sok más esetben.
    (0)VÁLASZOLOK
    • Cadwallon
      (moderálva)
      "A nagy győztes az téltábornok volt ismét, ugyanúgy mint Napóleon és sok más esetben." - Csakhogy olyan sok más eset nem volt. A svédek télen verték meg az oroszokat Narvánál (1700), Nagy Péter viszont júniusban verte meg őket (Poltavánál)
      (1)VÁLASZOLOK
      • zerge1
        (moderálva)
        Amennyire emlékszem a lengyeleknek sem okozott nagy problémát.
        (0)VÁLASZOLOK
      • Stephanos
        @Mátyáss a Ludas
        Valojaban csakis Napoleonnak okozott gondot igazandibol az orosz "Tél tábornok".
        Elotte voltak tatarok, lengyelek, svedek, utana megvaz elso vilaghaboru es bar kemeny volt a tel, a nemetekre semmifele donto hatassal nem volt!!!
        (0)VÁLASZOLOK
      • niladmirari
        @zerge1
        zerge12015.06.22. 12:56:48
        A franciákon kívül úgy emlékszem, hogy csak a lengyeleknek sikerült Moszkvát is előtte még 200 évvel elfoglalniuk. Aztán meg a 2-3 felé osztott lengyelek az oroszoknak is köszönhetik, hogy egyáltalán megmaradhattak. Szerintem ma és már utólag nincsen mit egymás szemére vetniük, sem a paktum és háború, sem katyn vagy varsói felkelés, és pláne nem a szmolenszki tragédia kapcsán!
        (0)VÁLASZOLOK
    • Stephanos
      @Mátyáss a Ludas
      Valojaban csakis Napoleonnak okozott gondot igazandibol az orosz "Tél tábornok".
      Elotte voltak tatarok, lengyelek, svedek, utana megvaz elso vilaghaboru es bar kemeny volt a tel, a nemetekre semmifele donto hatassal nem volt!!!
      (0)VÁLASZOLOK
  • Doc71
    Mindenkinek ajánlom a figyelmébe, Viktor Szuvorov ( írói álnév ) egykori szovjet hírszerző Jégtörő és az M-nap című könyveit. Feltételezései alapjaiban kérdőjelezi meg a Szovjetunió megtámadásának évtizedek alatt hangoztatott okait. A szerző nem kevesebbet állít, mint hogy Hitler megelőző csapást mért a Vörös Hadseregre. Állításait levéltári anyagokra, katonai vezetők visszaemlékezéseire alapozza. Nagyon sok minden, korábban érthetetlen tény, pl. a bolsevikok első időszakban elszenvedett hatalmas veszteségei körülményei és magyarázatot nyernek. Féligazságokról ( hatalmas német hadsereg, korszerűbb fegyverek...stb.) kiderül, hogy egyszerű propaganda. Érdemes elolvasni akit egy kicsit is érdekel ez a korszak. Érdemes.
    (1)VÁLASZOLOK
    • akárkiésakármi
      @Doc71
      német vezérkari szinten komoly kémük volt az oroszoknak.
      így már sztálingrád előtt minden tudtak az oroszok a németek hadműleteiről,egységeikről.többek közt ezért is lett tökéletes csapda sztálingrád.feltételezik ,hogy ez akár Bormann is lehetett.
      (0)VÁLASZOLOK
    • lolesz
      (moderálva)
      Peersze, miután 1 évvel korábban a németek 2 hét alatt tönkreverték az angol-francia európai kontingenst, és a Vörös hadsereg az egész világ szeme láttára bénázott a jóval gyengébb finnekkel, Sztálin másra se vágyott mint megtámadni a 3. Birodalmat.
      (1)VÁLASZOLOK
      • akárkiésakármi
        (moderálva)
        nehéz lenne sztálin fejével gondolkodni,mint ahogy látjuk hitler is tudott meglepetést okozni.
        szóval ne magadból induljál ki és a felületes helyzetértékelésedből.
        (0)VÁLASZOLOK
      • lolesz
        (moderálva)
        A felületesség inkább a tied.
        Hruscsov is említette a visszaemlékezéseiben, hogy Sztálin mennyire parázott a németektől, arra számított hogy nyerni fog még egy évet.
        (1)VÁLASZOLOK
      • akárkiésakármi
        (moderálva)
        sztálin kitől ,mitől nem parázott ?
        ezért nyíratott ki mindenkit.
        a végén nem is nagyon akadt áruló az ő oldalukon.
        (0)VÁLASZOLOK
      • akárkiésakármi
        (moderálva)
        jogosan nem biztak egymásban.
        mivé lett volna a világ ,ha ezek szövetségesként harcolják végig a háborút,mint ahogy kezdetben azok voltak.
        (0)VÁLASZOLOK
      • lolesz
        @akárkiésakármi
        A cikk mint kényszerszövetségest említi.
        A szövetség taktikai volt nem politikai, hiszen -mint a cikkből is megtudtuk-, Sztálin elutasította a csatlakozást a háromhatalmi egyezményhez.
        (0)VÁLASZOLOK
      • Doc71
        (moderálva)
        Egy millió ejtőernyőssel a háta mögött? 14000 harci repülőgéppel? A németek Anglia ellen nem voltak képesek egyszerre 1500 harci repülőgép bevetni! A német tüzérség 80%-a lóvontatású volt, fegyverzetük 60%-a zsákmányanyag. Hitler azért jutott el Moszkváig, mert az első hetekben annyi szovjet hadianyagot zsákmányolt, hogy külön hadosztályokat szereltek fel azokkal.
        (0)VÁLASZOLOK
      • yihaa
        @Doc71
        Ha Sztálin olyan zseni volt, és nem akarta a németeket megtámadni, akkor mi a f...sznak csinált velük közös határt (Lengyelország)? Mert ez védekezni a legkevésbé jó, támadni ellenben a lehető legjobb. Ha védekezni akarok, akkor csinálok pár száz kilométeres semleges ütközőzónát, ami pár éve még az NDK, Csehszlovákia, Magyarország, stb. lett volna.
        Nem nagyon lehet letagadni a tényt, hogy Sztálin támadni akart. A Vörös Hadsereg támadásra volt felszerelve. Könnyű, gyors tankok, ideálisak átkarolásra, ami a szovjet katonai doktrína része volt. Vajon minek akart Sztálin 100E támadó repülőgépet, amik védekezni nem jók? Miért nem kiépített védelmi vonalakban várakoztak a szovjet katonák, mikor Sztálin pontosan tudta német támadás idejét? Sztálin messze nem volt akkora idióta, mint Hitler. Volt annyi esze, hogy felfogta, mi fog történni.
        1941-ben például pontosan tudta, hogy július közepén a Vörös Hadsereg megindul Kelet-Poroszország, Magyarország és Románia ellen. Annyi volt a probléma, hogy a német támadás telibe trafálta a támadásra éppen felvonuló szovjet seregeket. Az eredmény utána már ismert. Azt ugyanis Sztálin nemes egyszerűséggel nem hitte el, hogy a németek 1941-ben képesek lesznek olyan gyorsan mozgósítani a Szovjetúnió ellen, ahogy azt végül megtették. A kémei jelentését (mind Berlinből, mind Tokióból megkapta a támadás napját a kémei által) nemes egyszerűséggel dezinformációnak titulálta.
        (2)VÁLASZOLOK
      • zerge1
        (moderálva)
        lolesz, mihez nyer még egy évet? Gondolom a támadáshoz.
        (0)VÁLASZOLOK
      • lolesz
        @Doc71
        Ez az 1 millió ejtőernyős érdekesen hangzik.
        1941 júniusában 5 szovjet ejtőernyős hadtest volt 100ezer emberrel. Év végére a mozgósítás miatt 200ezer lett, de szárazföldi alakulatként vetették be őket.
        http://usacac.army.mil/cac2/cgsc/carl/download/csipubs/glantz.pdf
        (36.oldal)
        A zsákmányolás gyakori volt, nem általános.
        Az oroszoknak volt egy húzása, hogy úgy konstruálák meg az aknavetőjüket, hogy hajszállal nagyobb legyen a kalibere mint a németeké, ezért ők tudták használni a német lőszert, fordítva nem.
        (0)VÁLASZOLOK
      • lolesz
        @zerge1
        Mielőtt megtámadják.
        (0)VÁLASZOLOK
      • niladmirari
        @Doc71
        Doc712015.06.22. 11:20:01
        Szuvorov több művét is régen olvastam már eredetiben is. Éppen ezért a sztálini csapást megelőző hitleri fasisztákét elmélete egyszerűen röhejes! A szovjetek nem voltak felkészülve a háborúra semmilyen tekintetben sem, sem a kiirtott szakember állománnyal, sem technikailag, sem tudásban és létszámban sem. Mindezt óriási emberáldozatok árán kárpótolták! A szovjetek is tudták ezt, és bármi áron való időnyerésre játszottak, a csehekkel és lengyelekkel nem sikerült szövetségre lépniük, kénytelenek voltak a németekkel. A finnek nem fogadták el a szovjetek területcsere ajánlatát, hogy Leningrádnál 30 km-ről lőtávolságon kívülre tolják a határt, megtámadták a finneket, és így a Leningrádi blokád majdnem 900 napja alatt „csak” 1 millió szovjet ember halt ott meg, értelmetlen utólag feltenni a kérdést, hogy ellenkező esetben hányan haltak volna ott is meg, vagy ilyen áron is megállíthatták volna-e őket. Egyes mostani vélemények szerint azért hagyták sokáig sorsára, mert akkor a szovjeteknek máshol nagyobb szüksége volt az onnan elvont felmentő seregekre. Zsukov szerepe is kétes, mert eredményei bár önmagukért beszélnek, de vajon ilyen hatalmas véráldozatok árán megérte-e, ill. nem sokan mások is képesek lettek volna rá, utólag már könnyű okoskodni? Hitler Harcom művében kifejtett világuralmi tervei a 20-as évektől közismertek voltak, nem csak a szovjeteket, de egész Európát, sőt az USA-t illetően is. Ezek ismeretében ezért is csak és kizárólag a szovjeteket hibáztatni felelőtlenség és ostobaság!
        (0)VÁLASZOLOK
    • niladmirari
      @Doc71
      Doc712015.06.22. 11:20:01
      Szuvorov több művét is régen olvastam már eredetiben is. Éppen ezért a sztálini csapást megelőző hitleri fasisztákét elmélete egyszerűen röhejes! A szovjetek nem voltak felkészülve a háborúra semmilyen tekintetben sem, sem a kiirtott szakember állománnyal, sem technikailag, sem tudásban és létszámban sem. Mindezt óriási emberáldozatok árán kárpótolták! A szovjetek is tudták ezt, és bármi áron való időnyerésre játszottak, a csehekkel és lengyelekkel nem sikerült szövetségre lépniük, kénytelenek voltak a németekkel. A finnek nem fogadták el a szovjetek területcsere ajánlatát, hogy Leningrádnál 30 km-ről lőtávolságon kívülre tolják a határt, megtámadták a finneket, és így a Leningrádi blokád majdnem 900 napja alatt „csak” 1 millió szovjet ember halt ott meg, értelmetlen utólag feltenni a kérdést, hogy ellenkező esetben hányan haltak volna ott is meg, vagy ilyen áron is megállíthatták volna-e őket. Egyes mostani vélemények szerint azért hagyták sokáig sorsára, mert akkor a szovjeteknek máshol nagyobb szüksége volt az onnan elvont felmentő seregekre. Zsukov szerepe is kétes, mert eredményei bár önmagukért beszélnek, de vajon ilyen hatalmas véráldozatok árán megérte-e, ill. nem sokan mások is képesek lettek volna rá, utólag már könnyű okoskodni? Hitler Harcom művében kifejtett világuralmi tervei a 20-as évektől közismertek voltak, nem csak a szovjeteket, de egész Európát, sőt az USA-t illetően is. Ezek ismeretében ezért is csak és kizárólag a szovjeteket hibáztatni felelőtlenség és ostobaság!
      (0)VÁLASZOLOK
  • macskaragu
    Le vagytok maradva, ami a történelmi ismereteket illeti, a hivatalos történetírás tele van elavult, megkövesedett, propagandacélú anyaggal, ez is egy olyan.
    Hitler azért támadott, mert egyszerűen nem volt más választása (a zseniális bajszos nagyon sz.r külpolitikai helyzetbe manőverezte magát, amikor közös határt csinált a SzU-val, és nem hitte el, hogy a nyugatiak Lengyelo. miatt hadat üzennek neki). A szovjet haderő java felsorakozott, támadásra készülve, a közös határra, a németeknek nem volt más választása, mint a megelőző csapás, mielőtt a ruszkik támadnak. Sztálin már 1939 augusztusban, tehát a háború kitörése előtt beindította a felkészülést, az új alakulatok felállítását, repülősök, harckocsizók kiképzését, fegyvergyártást, mindezt fokozatosan úgy felépítve, felfuttatva, hogy '41nyarára érje el a támadás megindításához szükséges szintet. A németek csak hetekkel előzték meg a várt orosz csapást. Ha nem teszik, a ruszkik simán lerohanják a németek megszállta Európát. A támadásra készülő ruszki hadseregek közül a legerősebb egymagában több tankkal rendelkezett, mint az egész német hadsereg, beleértve a kiképzésre használtakat is, és a többi is jól el volt látva. Repülők tízezrei, ejtőernyősök százezrei, katonák milliói álltak a határon bevetésre várva, vagy utaztak a megindulási körleteik felé, rengeteg hadianyagot, felszerelést, lőszert halmoztak fel a határ mentén. Hitlernek támadnia kellett, egyszerűen nem volt választása. Ezt amúgy az akkori magyar hadügyminiszter Nagy Vilmosnak is elmondta, többször is, az emlékirataiban leírja.
    (5)VÁLASZOLOK
    • revision
      (moderálva)
      köszönjük, leülhet 1-es .... látom kezd nagyon széleskörben igazsággá válni, a megelőző csapás hite ..., ahhoz képest, hogy ez az ötlet elősször egy orosz hobbi-történész fejéből pattant ki, elég szép tábort kovácsolt maga köré
      egészen megdöbbentő, hogy milyen sokan, mennyire próbálják tisztázni a hitleri hadigépezetet!!!!
      nem kell sajnálni az oroszokat sem, de ez a poszt kifejezetten a német támadásról szól, melynél nagyobb soha nem volt az emberiség történelmében!!!!!!
      (1)VÁLASZOLOK
      • akárkiésakármi
        (moderálva)
        van ennek bőven irodalma.
        pl. mannstein tábornok is leírta könyvében.
        többek közt azt is ,hogy hitler hagyta dunqerknél az angolokat és szövetségeseiket elmenekülni.
        személyes parancsra leállitatta a német páncélos hadosztályokat és már ott ezzel elbukott a győzelemük lehetősége.
        (0)VÁLASZOLOK
      • macskaragu
        (moderálva)
        Talán az okoskodás helyett érdemes lenne azoknak az emlékiratait olvasni, akik akkor az események sűrűjében voltak, a német főtisztek közül sokaknak van, de a hozzászólásomban említett Nagy Vilmos művét is érdemes elolvasni.
        (5)VÁLASZOLOK
      • guanabo
        @macskaragu
        Macskaragu, hagyd! Revision Übermensch tanár úr, elkaszált, leültetett. Így kell tenned, mert ő a kulturális mértékadó árvízszint. Aki nem engedelmeskedik, azt .... (le sem merem írni)
        (2)VÁLASZOLOK
      • lolesz
        (moderálva)
        Hitler ezzel magyarázta elégtelen bizonyítványát 1944-ben. Hogy ő csak védekezett. Megpróbálta magát eladni az általa megszállt országok vezetőinek mint védőangyalt, aki megvédi őket a bolsevikoktól.
        (0)VÁLASZOLOK
      • macskaragu
        (moderálva)
        Azért a Luftwaffe, a parti lövegek és a német haditengerészet pusztították őket, ahogy tudták. Ha Hitler tényleg hagyja őket menni, akkor miért lövik, bombázzák, torpedózzák a hajókat? A brit torpedórombolók között pl. akkora pusztítást végeztek, ami ideiglenesen tengeralattjáró-háborúra is hatással volt.
        Dunkerque-nél szerintem inkább az volt a döntő, hogy a kritikus napokban a briteknek kedvezett az időjárás, + a németeknek időbe telt "belakni" azokat a reptereket, ahonnan hatékonyan lehetett támadni a hajókat. Göring megígérte Hitlernek, hogy az evakuálást a levegőből is megakadályozza, ami elméletileg persze lehetséges, és logikus is lett volna, ha Göring naprakész a Luftwaffe aktuális helyzetét, lehetőségeit illetően, de nem volt az, elég sokszor. Miért kockáztassák az igencsak leharcolt tankokat, ha nem muszáj? Simán elszámolhatták magukat. Dunkerque az angolok részéről nagyon nagy logisztikai bravúr volt.
        (0)VÁLASZOLOK
      • igazlátóvagyok
        (moderálva)
        lolesz. Mivel bizonyítod? Mert az úgygondolom, meg azt hallottam az ide kevés.
        (0)VÁLASZOLOK
      • Addig jó, míg Orbán él.
        @macskaragu
        @macskaragu
        Ezek szerint adolf Európa iránti féltése és humanizmusa miatt támadta meg szovjet barátait.
        (4)VÁLASZOLOK
      • lolesz
        @igazlátóvagyok
        Hiter 68 tárgyalása
        (Tények és Tanúk sorozat)
        (0)VÁLASZOLOK
      • macskaragu
        (moderálva)
        Ezt Dunkerque-es hozzászóláshoz akartam írni.
        A Barbarossához annyit, hogy a hivatalos történetírás is írja, hogy a szovjet haderő zöme a határon állt, de mivel a szovjetek voltak hivatalosan az áldozatok, meg a jófiúk, ezért nem firtatták, hogy a szovjet hadsereg diszlokációja, a védelmi intézkedések teljes hiánya (beássák magukat, műszaki akadályokat készítenek, mélységi védelmet építenek ki) miért nem védekezésre, hanem támadási szándékra utalt. A ruszkik Kurszknál megmutatták, hogy tudnak ők védekezni, ha akarnak, kedvezőtlen, lapos terepen viszonylag simán megállították a német támadást, pedig itt, a '41-essel ellentétben, a németek koncentráltan támadtak, és a '41-esnél jóval erősebb páncélosokkal (tankok, rohamlövegek), vagyis a ruszkik lényegesen nehezebb helyzetet oldottak meg sikeresen. Ha 1941-ben is a védekezésre törekednek, a német támadás nem jut el Moszkváig, Leningrádig.
        (0)VÁLASZOLOK
      • lolesz
        @macskaragu
        A Vörös Hadsereg a teljes keresztmetszetében hatalmas változáson ment keresztül 1941 és 1943 között.
        (0)VÁLASZOLOK
      • revision
        @akárkiésakármi
        szeretem az ilyen német tábornokok emlékiratai című fejezetet :-) .... vicces, hogy mindenki előadja, hogy ők bezzeg megmondták, hogy ők tudták előre, csak hát Hitler ... elég szégyen volt tőlük, hogy arra a halott emberre próbáltak kenni mindent, akiben a legelszántabban hittek!!!!!!
        csak egy példa: ha Hitler Manstein-ra hallgat még Franciaországot sem támadták volna meg, plána nem az Ardenneken keresztül ....
        Sztálint maximálisan kielégítette kelet-Lengyelország ... sőt több volt, mint amire számított a balti államok után ... dehogy akarta ő megtámadni Németországot, főleg egy finn háború után .... aki ilyet állít az egyáltalán nincs tisztában az akkori Szovjetunió lehetőségeivel!!!
        A 'diadalmas' vörös hadsereget a háború iszonyata, a biblia méretű emberáldozat teremtette meg ... a még Sztálin-t is megdöbbentő emberi akarás a gyárakban, a frontokon, az élet minden területén ..... A Szovjetunió szó szerint vette a totális háborút, akként is vívta ... szemben pl. egy Magyaországgal, ahol még a körbezárt Budapesten is karácsonyoztak
        (0)VÁLASZOLOK
      • yihaa
        (moderálva)
        Hitler nem megelőző csapás miatt támadott. Tudta, hogy a szovjetek is támadni fognak, de ő se várta 1942-nél korábbra. Az, hogy a szovjet támadást alig 3 héttel előzte meg a német, a véletlen hozta össze.
        (0)VÁLASZOLOK
      • Dr.Pizza
        @yihaa
        Ezt te valami alternatív valóságból tudod?
        (0)VÁLASZOLOK
    • lolesz
      (moderálva)
      Hitler ezzel magyarázta elégtelen bizonyítványát 1944-ben. Hogy ő csak védekezett. Megpróbálta magát eladni az általa megszállt országok vezetőinek mint védőangyalt, aki megvédi őket a bolsevikoktól.
      (0)VÁLASZOLOK
    • Addig jó, míg Orbán él.
      @macskaragu
      @macskaragu
      Ezek szerint adolf Európa iránti féltése és humanizmusa miatt támadta meg szovjet barátait.
      (4)VÁLASZOLOK
    • yihaa
      (moderálva)
      Hitler nem megelőző csapás miatt támadott. Tudta, hogy a szovjetek is támadni fognak, de ő se várta 1942-nél korábbra. Az, hogy a szovjet támadást alig 3 héttel előzte meg a német, a véletlen hozta össze.
      (0)VÁLASZOLOK

No comments: